vrijdag 17 april 2009

De oudste genereaties van Aalderen

De laatste weken ben ik druk bezig geweest om de doopboeken van Zwolle nog eens door te nemen op vermeldingen van 'van Aalderen' en verwante namen (Aaldering, Alering, Alerink, Alderink etc etc). Ik ben inmiddels bij het oudste doopboek beland waarvan nog afbeeldingen staan op Internet ( Digitale Bronbewerkingen Nederland en Belgie ). Dit doopboek geeft de eerste generatie kinderen van de zonen en dochters van Hendrik Pouwels weer die zich van Aalderen (of iets daaraan verwant) zijn gaan noemen.
Tussentijds ook nog even op de website van het archief van Kampen gezocht. Dit heeft tot een lijn "van Aalderink" geleidt die vanaf 1724 doorloopt tot de 20e eeuw. Een bezoek aan het archief van Zwolle om in de DTB boeken van Kampen op huwelijken te zoeken gaat hopelijk duidelijkheid brengen of we deze lijn aan de lijn in Zwolle kunnen verbinden.
De eerste generaties van Aalderink in Kampen zijn:

- Pieter van Aalderink x Elsien ter Veer
kinderen: Anna Geertruij (1766), Azwerus (1767), Geertruij Anna (1770), Siemen (1773)
- Gerrit van Aaldrik x Berendina Vrij
dochter; Magteltien (1747)
- Gerrit van Aalderink x Geertrui Brink
kinderen; Azwerus (1755), Johannis (1767) en Johanna (1773))
- Berent van Aalderink x Gerrediena Ottenhof
kinderen; Gerrit Willem (1786)m Evert (1789)
- Berent van Aalderink x Aaltien Huijsman
kinderen; Johanna Hermina (1791), Geertruij (1793)

Pieter zou de zoon van Hermannus van Aalderen en Aaltje Prins kunnen zijn. Gerrit en Berent zijn waarschijnlijk beide 2x getrouwd. Gerrit is misschien de zoon van Henricus en Machteld van Aalderen (gedoopt in 1720 te zwolle). Zijn broer Ahasuerus is in Kamperveen getrouwd met Geertruij van der Veen. Berent zal gezien de geboorte data van zijn kinderen een generatie verder zijn. Mogelijk een zoon van Ahasuerus.
Maar ja voor veronderstellingen kopen we niets. Er moeten bewijzen gevonden worden.

In zwolle is de meest interessante vondst:

- Jan van Aalderink x Janna Eleveldt
kinderen; Hendriena (1776), Willem (1778), Gerrigjen (1779), Willem Jan (1781)

De naam Jan komt namelijk in de eerste generaties van 'van Aalderen' helemaal niet voor, echter alle andere personen in Zwolle die de naam Aalderink gebruiken zijn terug te lijden tot Hendrik Pouwelsz.

In dit licht is ook nog een Jan van Alderingen interessant, Zijn kinderen noemen zich in den Haag van Aelderen of van Aalderen. Hij trouwt als jongeman, ruiter van Doesburg in 1729 met Anna Maria van Veen te Den Haag. Verder is er nog geen enkel spoor van hem te vinden.

Er liggen dus nog een paar losse puzzelstukjes in de periode rond 1700 die nog niet passen in de puzzel rond Hendrik Pouwelsz.

1 opmerking:

  1. Mijn meisjes naam is " van Aalderen" en ik noem mij nu naar mijn man's familie naam sinds ik met hem getrouwd ben.( 05/02/1993)
    Leuk om eens te kijken of er iets over de"fam en Naam van Aalderen bekend is...

    BeantwoordenVerwijderen