zondag 15 juli 2012

Familie verbanden

Als je bezig bent met het zoeken naar voorouders kom je vroeg of laat een keer in aanraking met onverwachte familieverbanden.  Ik bedoel hiermee dat je bij een echtpaar erachter komt dat beide een gemeenschappelijke voorouder hebben. In andere gevallen zie je dat 2 families met meerdere onderlinge huwelijken aan elkaar verbonden zijn.  En heel soms zie je een combinatie van beiden en zo'n geval wilde ik vandaag eens wat nader toelichten.  Omdat het een plaatje meer zegt dan duizend woorden wilde ik daar maar mee beginnen


Laten we links onderaan beginnen.   Jacobs Ariens Ambachtsheer had een zoon Herber Jacobs die trouwde met Neeltje Leenders de Heck, dochter van Leendert de Heck. De broer van Neeltje had een dochter Maijke Cornelisse de Heck die trouwde met Pieter Teunise Ambachtsheer.  Pieter was de achterkleinzoon van Tonis Ariens die weer een broer was van Jacob Ariens Ambachtsheer.   De dochter van Pieter en Maijcke heette Neeltje Pietersdr Ambagtsheer en zij trouwde met Pieter van Houwelingen.  Deze laatste was een zoon van Rijk Pieterse van Houwelingen en Marigje Claes Ambagtsheer.  De moeder van Rijk Pieterse was Aentje Rijken. Haar zuster Jannigje Rijken was getrouwd met Claes Dirkse Ambagtsheer.  Dit was het tweede huwelijk van Claes uit zijn eerste huwelijk met Adriaantje Adriaans Kleijnen was dochter Marigje Claes Ambagtsheer geboren. Precies die had ik al eerder genoemd zij was de vrouw van Rijk Pieterse van Houwelingen.  Marigje had ook nog 2 broers uit het eerste huwelijk van haar vader, Jacob en Dirk.  Deze broers waren getrouwd met resp. Jannigje Ariens van Lopik en Aentje Ariens van Lopik.  Beide dochters van Arie Rijken van Lopik.  Precies Arie Rijken was een broer van Aentje Rijken (de moeder van Rijks Pieterse van Houwelingen) en Jannigje Rijken (de tweede vrouwe van Claes Dirkse Ambagtsheer.
Kan je het nog volgen?  Let op want we zijn nog niet klaar.  Jannigje en Claes kregen nog een zoon genaamd Teunis Klaassen Ambatsheer. Hij trouwde met Lena Rochus de Waart. Een dochter van Rochus Cornelis de Waert wiens broer Teunis Cornelis de Waert de eerste man was van Jannigje Rijken van Lopik. Precies Teunis trouwde met een nicht van zijn moeder.

Laten we nog even een stapje  terug doen. We hadden dus een Neeltje Pietersdr Ambagtsheer als afstamming van Tonis Ariens die was getrouwd met Pieter van Houwelingen een kleinzoon Claes Dirksen Ambagtsheer.  Tonis Ariens had nog een zuster genaamd Barber Ariens.  Barber had een zoon genaamd Dirk Claese. Laat deze Dirk nu de vader zijn van Claes Dirkse Ambagtsheer.  Anders gezegd Neelte Pieters dr Ambagtsheer trouwde met haar achter-achter-achter-achter-neef.

En zo hebben we dus meerdere familieverbanden tussen de familie de Heck, van Lopik, de Waert en Ambachtsheer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten